Vanhemmuudessa ajautuu karille nopeasti, jos kasvattaa lasta omien pelkojen kautta. Omien pelkojen tiedostaminen ja tunnustaminen vaatii itsetuntemusta ja rohkeutta myöntää pelkäävänsä. Itse olen tippunut pelon kuoppaan monta kertaa ja huomannut joka kerta miten pelko syö salakavalan huomaamattomasti kykyäni nauttia vanhemmuudesta.
Huomaan olevani jo melko harjaantunut omien ajatuksieni tarkkailija. Kun olen huomannut olevani stressaantunut tai ajatuksieni viemä olen pyrkinyt pysähtymään heti ja keskittymään muokkaamaan ajatuksiani visualisoimalla ja sanoittamalla itseni rauhalliseksi.
Huomatessani pelkääväni jotakin (lapsen putoavan kiipeillessä, jäävän auton alle yksin liikkuessa, jäävän paitsi huomiota minun keskittyessäni omiin tarpeisiini, tulevani ryöstetyksi, kuolevani ennen aikojani jne..) ja aikovani reagoida pelon ohjaamana, pyrin visualisoimaan itseni turvalliseen paikkaan, jotta voin antaa keholleni aidon kokemuksen turvassa olemisesta. Pelkästään pelon sanoittaminen ei toimi, koska se on liian järkeistetty ratkaisu. Tunne on ennen kaikkea kehollinen ja vaatii siksi kehollisen kokemuksen sanoittamisen tueksi.
Sen jälkeen kun olen tarjonnut keholleni aidon kokemuksen turvassa olemisesta (puhun aidosta kokemuksesta, koska keho ei erota onko asia kuviteltu vai tosi) tarjoan mielelleni oppitunnin kääntämällä lauseen “minua pelottaa” lauseeksi —> “olen turvassa”, “olen kipeä —> olen terve/olen parantumassa”.
Kehoni uskoo sen mitä sille syötän. Tästä tavasta puhua positiivisin ilmauksin on tullut hauska tapa perheessäni, sillä myös lapseni käyttää ilmaisua “ahaa taidan olla parantumassa jostakin” ilmaistessaan havainneensa kehonsa kamppailevan jonkin pöpön kanssa. Opettelemme katsomaan maailmaa myönteisten asioiden kautta ja sillä on valtavan suuri merkitys siihen miten maailmaa katsomme.
Näiden konkreettisten tekojen avulla viestitän keholleni olevani turvassa eikä hermostoni tarvitse olla hälytystilassa, kuten se pelätessä muuten olisi. Opetan ajatuksiani ja kehoani.
Kaikilla tunteilla kuten pelollakin on oma tarkoituksensa elämässä. On ihan järkevää osata pelätä oikeita asioita suojellakseen itseään sekä lasta.
Primitiivisesti pelon tarkoitus on ollut pitää ihmiset hengissä ja sitä kautta mahdollistaa lajin säilyminen. Pelko estää meitä tekemästä uhkarohkeita tekoja.
Aihetta pelkoon on silloin kuin on aidosti uhattuna. Silloin pelko auttaa toimimaan hengissä säilymiseksi.
Pelko muuttuu haitalliseksi silloin kuin viljelemme sitä tarpeettomasti. Liika huolehtiminen ja pelkääminen ovat asia, jota olisi oikeasti syytä pelätä. Pelko ja liika huolehtiminen tai murehtiminen aiheuttavat stressiä elimistöön. Stressitilan pitkittyessä esimerkiksi kroonisen murehtimisen (mitä jos jotakin pahaa tapahtuu), huolehtimisen tai pelkäämisen vuoksi, muuttuu stressitila kehoon pysyväksi eli krooniseksi olotilaksi. Ajatusmallisi ovat automaattisesti vastustavassa pelon ilmapiirissä.
Stressitila kehossa on tällöin tutuin tuntemamme hermoston olotila, josta eroon pääseminen ja uudenlaisen turvallisen olotilan vakiinnuttaminen kehoon, tulee olemaan myös stressaavaa keholle, mutta elämänlaadun huomattavan parantumisen myötä, sen arvoista.
“Luottamus on ollut avain siirtymisessä pelosta pois.”
— Tuuliajollan Tuulia
Olen luottanut itseeni ja siihen, että valintani ovat oikeita. Ne ovat joka tapauksessa oikeita jostain perspektiivistä katsottuna, joten miksi murehtia. Valintani ovat aina oikeita, koska ne johdattavat minua eteenpäin ja mahdollistavat, joko onnistumisia tai oppimisen kokemuksia.
Luotan siihen, että
- asiat järjestyvät parhain päin.
- valintani ovat oikeita
- minä pärjään elämässä
- lapseni pärjää elämässä
- lapsen valinnat ovat oikeita
- olen hyvä vanhempi
- osaan
- kykenen
- olen turvassa